houten-oppervlak-kersen

Houtfineer

Wat is houtfineer?

Houtfineer is een dun vel of plak hout dat van een boomstam geschild of gestoken wordt. Het houtfineer heeft een dikte van ongeveer 0,6 mm tot 3 mm. Omdat het fineer dun is heeft het een basis drager nodig. Dat kan zijn mdf, multiplex, spaanplaat of zelfs een (goedkoper) massief hout. Ook wordt fineer toegepast op een kern van aluminium en schuim. Het fineer wordt met een aangebrachte lijm laag verlijmd en vastgedrukt.

Deze duurzame toepassing van hout wordt onder andere gebruikt in interieur, meubelbouw en keukenbouw. Ook zien we fineer gebruikt worden in de jachtbouw en luchtvaart.

Hout fineren worden met diverse voegmethoden aan elkaar verbonden.

Hoe wordt houtfineer gemaakt?

In de fineer industrie zijn er diverse methoden van fineer maken. Het begint bij de selectie van de juiste kwaliteit stammen. Daarna wordt de stam ontdaan van de bast, die later hergebruikt wordt bij het verwarmen van de fabriek of verkocht wordt aan derden. Als de stam ontdaan is van zijn bast gaan de stammen en een groot stoombad. Afhankelijk van het houtsoort en dikte van de stam wordt de stam tussen de 12 en 72 uur gestoomd. Dit gebeurd met water dat tussen de 80 en 100 graden Celsius is. Door het stomen wordt de vezel van het hout zacht en is deze beter te snijden. De stam wordt in 2 helften of in 4 kwarten gezaagd. Elke stam krijgt een nummer en wordt zorgvuldig bij elkaar gehouden tijdens de productie van het fineer.

Het snijden van het fineer gebeurd voornamelijk op deze 3 manieren:

  1. Op een draaibank waar een volledige ronde stam wordt geschild. De stam draait tegen een mes waardoor er een constante fineer van de stam geschild wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is een (berken) multiplex plaat, hier zie je dat het hout patroon geschild is.
  2. Op een fineer snijmachine waar een halfronde of kwart stam wordt bevestigd. Deze wordt heen en weer bewogen langs een mes die het fineer van de stam afsteekt.
  3. Op draaibank waar halve of kwart stammen met een ronddraaiende beweging langs een mes worden afgestoken.

Elke bewerking zorgt voor een ander aanzicht van het fineer zoals een vlamtekening of een rechtdradig beeld.

Na het snijden wordt het geschilde of gestoken houtfineer gedroogd en gecontroleerd op kleur en eventuele defecten. Hier wordt de kwaliteit bepaald voor de handel. Als de kwaliteit vastgesteld is wordt de zorgvuldig bij elkaar gehouden fineer verpakt. Daarna wordt het verscheept naar fineer verwerkende bedrijven. Denk hierbij aan meubelmakers en keukenmakers. Ook in de interieurbouw en automobiel, jacht en vliegtuigbouw industrie wordt fineer toegepast.

Waarom houtfineer gebruiken?

Houtfineer wordt van geselecteerde kwalitatieve hoogwaardige stammen gemaakt. Ook tropische houtsoorten en zeer zeldzame houtsoorten worden gebruikt om houtfineer te maken. Op deze manier wordt er spaarzaam en duurzaam omgegaan met deze meestal kostbare houtsoorten.

Enkel voorbeelden waar kostbaar fineer wordt toegepast:

  1. Luxe meubelstukken en interieurs.
  2. Luxe keukens.
  3. Superjachten.
  4. Dashboards in auto’s.   

Het houtfineer kent vele toepassingen. Zo worden er ook deuren, vloeren, muziekinstrumenten en akoestische panelen mee beplakt. Ook wordt in privé vliegtuigen en jachten fineer gebruikt. Gewoonweg omdat massief hout te zwaar is en te veel brandstof kost. Dit fineer wordt gebruikt in combinatie met een hightech lichtgewicht schuim als drager.

Welke afwerkingen houtfineer?

Omdat houtfineer een echt hout is laat het zich ook afwerken als een echt hout. Het houtfineer is af te werken met een lak of vernis, olie, beits of Hardwax afwerking.

Wat zijn de voordelen en nadelen van houtfineer?

De voordelen van houtfineer zijn :

  1. Houtfineer is een duurzame toepassing vanwege het geringe gebruik van (edel) hout.
  2. Het houtfineer kan zeer veelzijdig toegepast worden door het gebruiken van een drager.
  3. Houtfineer is stabieler dan een massief hout.
  4. Complexe vormen kunnen bekleed worden met fineer.
  5. Met fineer kunnen patronen en inlages gemaakt worden.
  6. Het fineer laat zich afwerken als een massief hout.

De nadelen van houtfineer zijn :

  1. Door uitdroging kan het fineer barsten.
  2. Het komt wel eens voor dat door slechte omstandigheden het fineer loslaat van de drager.
  3. Beschadigingen zijn slecht of niet te repareren.
  4. Gefineerde oppervlakken hebben een aangelijmde randafwerking nodig. Behalve wanneer het basismateriaal zichtbaar mag zijn.

 Ontdek het prachtige materiaal en vraag gratis samples aan op de materialen en kleuren pagina, deze samples worden u kosteloos aangeboden.

Reactie plaatsen